Wanneer een groep organisaties zó hard groeit dat ze eerst moet splitsen om daarna (in andere formaties) samen te komen, heb je te maken met een zeldzaam beestje: de splusie. Een kruising tussen een fusie en een splitsing.
Dit is een moment waarop er veel gebeurt in je organisatie en waar je bewust met je acties om moet gaan. Het is hét moment om je merkidentiteit op scherp te zetten. Niet alleen voor het overzicht en je plannen, maar ook voor je medewerkers. Wij leggen dit graag voor je uit.
Stel je voor: verschillende stichtingen, verenigingen of bedrijven die ooit uit dezelfde ‘moeder’ zijn voortgekomen, groeien ieder hun eigen kant op. Samenwerking blijft in een nieuwe formatie logischer dan complete afzondering. Organisaties kiezen bewust voor een hergroepering. Een fusie dus—maar wel met een geschiedenis van scheiding. Enter: de splusie.
In zo’n dynamisch proces is één ding onvermijdelijk: verandering. Structuren schuiven, verantwoordelijkheden verschuiven, en soms verandert zelfs de naam of het gezicht van de organisatie. Interne dynamieken verschuiven mee: medewerkers zoeken naar houvast, en extern wil je blijven uitstralen wie je bent—zonder verwarring of ruis. Hoe zorg je dat medewerkers, klanten of cliënten zich nog steeds herkennen in wie jullie zijn? Een nieuwe positionering is op zo’n moment geen luxe. Het is noodzaak.
Een splusie brengt een lawine aan organisatorische uitdagingen met zich mee. Denk aan complexe juridische procedures, zoals het opstellen van fusie- of splitsingsvoorstellen en het verkrijgen van goedkeuring van aandeelhouders en toezichthouders. Daarnaast moeten administratieve zaken, zoals het harmoniseren van bedrijfsprocessen en het integreren van IT-systemen, zorgvuldig worden aangepakt.
In deze hectische periode is het cruciaal om niet te vergeten dat een duidelijke positionering en merkidentiteit de sleutel zijn tot het behouden van zowel interne samenhang als externe herkenbaarheid. Het inschakelen van een gespecialiseerd marketingbureau kan helpen om het positioneringsproces effectief te begeleiden, zodat je splusie niet alleen juridisch en operationeel, maar ook strategisch klaar is voor de toekomst.​
Tijdens een splusie kun je niet iedereen tevreden houden met een grijs midden. Tuurlijk, alle betrokken partijen hebben interessante inzichten over de toekomst van de organisatie, maar een richting kiezen betekent ook: durven loslaten. Niet alles kan mee, en niet alles moet mee. En nee, dat betekent niet dat je de geschiedenis vergeet. Maar het betekent wél dat je vooruit durft te kijken. Met een positionering die niet alle meningen bij elkaar optelt, maar een helder verhaal vertelt—waar mensen in geloven en achter willen staan.
Positioneren in tijden van een splusie betekent:
Een splusie is spannend. Complex. Maar ook: een enorme kans. Een kans om samen sterker te worden. Om niet alleen te groeien in kansen, maar vooral in duidelijkheid, herkenbaarheid en richting.