Dashboarding 
voor écht inzicht

Krijg gemakkelijk inzicht in je data door duidelijke dashboards. Hiermee zie je in één oogopslag hoe je bedrijf presteert en waar er bijgestuurd moet worden.

Dashboarding

De voordelen van dashboarding

Dashboards bieden verschillende voordelen voor een bedrijf.

  • In realtime volgen en analyseren
  • Presenteren gegevens op een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke manier
  • Gemeenschappelijke visuele taal voor het delen van gegevens en inzichten binnen een organisatie
  • Helpt bij het nemen van datagedreven beslissingen
  • Meten van belangrijke KPI’s

Onze succesvolle Dashboarding cases

Verbeter jouw dashboard

Heb jij al een dashboard maar ben je er niet tevreden over, of heb je nog helemaal geen dashboard? Vraag dan een adviesgesprek aan! Hierin geven we je tips en helpen je brainstormen over hoe je je dashboard kan instellen of verbeteren!

  • Welke doelen wil je inzichtelijk hebben?
  • Welke tools kun je inzetten om je dashboard vorm te geven?
  • Welke bronnen wil je kunnen opnemen in je dashboard?
  • Hoe moet het dashboard worden gestructureerd en ontworpen?
  • Welke koppelingen ontbreken nog?

Je data in beeld

Bij dashboarding, of gegevensrapportages, draait het om je data weer te geven op een duidelijke en overzichtelijke manier. Door dashboarding kun je snel relevante informatie verzamelen, analyses maken en actie ondernemen op basis van de gepresenteerde gegevens.

Wat is dashboarding?

Een dashboard is een visuele weergave van gegevens die op een overzichtelijke en begrijpelijke manier worden gepresenteerd, waardoor gebruikers in één oogopslag inzicht krijgen in de prestaties en trends van een organisatie.

Waarom is dashboarding belangrijk?

Dashboarding is belangrijk omdat het helpt bij het analyseren van gegevens, het nemen van datagedreven beslissingen en het communiceren van inzichten aan belanghebbenden. Het stelt gebruikers in staat om complexe informatie snel te begrijpen en actie te ondernemen op basis van betrouwbare gegevens.

Hoe maak ik een effectief dashboard?

Om een effectief dashboard te maken, moet je het doel en de doelgroep definiëren, de juiste visualisaties selecteren, het dashboard eenvoudig en overzichtelijk houden, consistente kleuren en stijlen gebruiken, zorgen voor real-time of regelmatig bijgewerkte gegevens en feedback van gebruikers verzamelen om het dashboard te verbeteren.

Welke gegevensbronnen kan ik gebruiken voor mijn dashboard?

Gegevensbronnen voor dashboards kunnen intern zijn, zoals databases en datawarehouses, maar ook extern, zoals gegevens van leveranciers, openbare gegevensbronnen, sociale media en enquêtes. Bovendien kunnen bestanden, spreadsheets en real-time gegevensstromen/API's ook als bronnen dienen.

Hoe presenteer ik mijn dashboard effectief?

Om een dashboard effectief te presenteren, is het belangrijk om een logische en intuïtieve indeling te hebben, heldere en beknopte labels te gebruiken, grafische elementen in te zetten om de aandacht te trekken, rekening te houden met het doel en de behoeften van de doelgroep, en interactiviteit toe te voegen om de gebruikerservaring te verbeteren.

Het belang van data-analyse

“Meten is weten”, deze uitspraak komt je vast bekend voor. Hoewel de uitspraak klinkt als een cliché, is het weldegelijk waar. Data-analyse is belangrijk om verschillende redenen:

Data-analyse stelt je in staat om diepgaand inzicht te krijgen in je prestaties. Door gegevens te analyseren, kunnen je trends, patronen en afwijkingen identificeren die van invloed kunnen zijn op je activiteiten en de resultaten ervan. Dit stelt je in staat om kansen te benutten, uitdagingen aan te pakken en strategische beslissingen te nemen om de prestaties te verbeteren.

Data-analyse helpt bovendien bij het nemen van beslissingen op basis van feiten en betrouwbare informatie in plaats van op intuïtie of veronderstellingen. We zien namelijk helaas nog te vaak dat marketingbesluiten genomen worden vanuit een onderbuikgevoel, zonder dat deze getest zijn of ondersteund door data. Door gegevens te analyseren, kunnen je objectieve inzichten verkrijgen die je ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Dit vermindert het risico van foutieve besluitvorming en vergroot de kans op succes.

Door gegevens over klanten te analyseren, kunnen je het gedrag en de behoeften van hun klanten beter begrijpen. Dit kun je inzetten door gepersonaliseerde marketingcampagnes te creëren, producten en diensten aan te passen aan de voorkeuren van klanten en klantrelaties te verbeteren. Het resultaat is een verbeterde klanttevredenheid en loyaliteit.

Data-analyse kan een concurrentievoordeel opleveren. Als je in weet hoe je gegevens effectief analyseert, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen, operationele efficiëntie verbeteren, nieuwe kansen identificeren en je klanten beter bedienen. Hiermee kun je je onderscheiden van je concurrenten en je marktpositie te versterken.

Door gegevens te analyseren, kunnen organisaties problemen en risico's vroegtijdig identificeren. Ze kunnen anomalieën opsporen, potentiële problemen voorspellen en proactief maatregelen nemen om ze aan te pakken. Dit helpt bij het minimaliseren van operationele verstoringen, het verminderen van kosten en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit.

Over het algemeen stelt data-analyse organisaties in staat om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen, betere strategieën te ontwikkelen, efficiënter te opereren en hun concurrentiepositie te versterken. Het is een waardevol instrument voor groei, innovatie en succes in het moderne zakelijke landschap.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van het populaire webanalyseplatform van Google. Het werd gelanceerd in oktober 2020 en is de opvolger van de vorige versie, Universal Analytics. GA4 is ontworpen om de veranderende behoeften van marketeers en website-eigenaren beter aan te pakken, met name met betrekking tot de privacyvereisten en de opkomst van meerdere apparaten en platforms.

Een van de belangrijkste kenmerken van GA4 is de focus op gebeurtenisgerichte tracking, waarbij gegevens worden verzameld op basis van gebeurtenissen op een website of app, in plaats van traditionele paginaweergaves. Hierdoor kunnen marketeers meer gedetailleerde en bruikbare inzichten krijgen over de interacties en het gedrag van gebruikers.

Daarnaast biedt GA4 verbeterde mogelijkheden voor het meten van mobiele apps, zoals automatische gebeurtenistracking, verbeterde analyse van in-app-conversies en diepere integratie met Firebase, het ontwikkelplatform van Google. GA4 maakt ook gebruik van geavanceerde machine learning-technieken om voorspellende inzichten te bieden en gebruikers te segmenteren op basis van gedrag.

Met GA4 wordt ook meer nadruk gelegd op gegevensprivacy en -beveiliging. Het houdt rekening met de toenemende privacyregelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en biedt opties voor het beheren van toestemmingen en het anonimiseren van IP-adressen.

Hoewel GA4 als opvolger van Universal Analytics wordt gepositioneerd, is het belangrijk op te merken dat GA4 een nieuwe implementatie vereist en niet rechtstreeks compatibel is met de bestaande Universal Analytics-property's. Wij helpen je graag met de overstap en implementatie van GA4. Ook zorgen we dat deze goed gekoppeld wordt met je dashboardingtool.

Whatagraph

Voor onze rapportages maken we gebruik van Whatagraph.

In Whatagraph komt de data vanuit verschillende datastromen, zoals GA4, LinkedIn en Facebook, samen. Hiermee heb je dus al je data en prestaties samen op één plek. 

Als je bij ons klant wordt, kun je via ons een Whatagraph dashboard aanvragen. Wij richten dan op basis van jouw doelstellingen een dashboard voor je in. Deze ontvang je dan maandelijks automatisch in je inbox. In onze maandelijkse meetings nemen we deze bovendien samen door.

whatagraph-hero
Lars Wonnink Staand

Ook meer inzicht in je data?

Bel Lars 06 53 720 716 of Stuur een e-mail